8 Tips om je Pdf bestand te optimaliseren voor het web

Persoonlijk heb ik een hekel aan Pdf bestanden op het internet. Ik lees liever gewoon teksten in html. Toch is het vaak sneller en makkelijker om een pdf bestand op het net te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan handleidingen, technische datasheets en brochuremateriaal.

Wil je dat pdf bestanden beter worden gevonden op het web dan doe je er verstandig aan om deze bestanden te optimaliseren. Hieronder een aantal tips.

Pdf optimaliseren voor het web

1) Plaatjes kunnen niet gelezen worden.

Zorg er voor dat deze pdf files op tekst gebaseerd zijn. Met andere woorden tekst mag niet als plaatje worden ingesloten. Tekst in plaatjes kunnen (nog niet) gelezen worden door zoekmachines.

2) Gebruik een intro pagina

Zoekmachines gebruiken meestal de eerste paragraaf van een pdf als omschrijving. Dus omschrijf het belangrijkste eerst. Is dit niet mogelijk omdat de lay-out van de betreffende brochure dit niet toelaat, plaats dan een extra intro pagina in de pdf met een duidelijke content omschrijving.

3) Gebruik niet de meest recente Acrobat versie.

Bedenk bij het exporteren van pdf files dat niet iedereen de nieuwste versie van acrobat reader heeft geïnstalleerd. Vooral zoekmachines, kunnen meestal niet de nieuwste versies van acrobat lezen. Dus exporteer/optimaliseer naar een lagere versie.

4) Bladwijzers.

Maak het pdf bestand toegankelijk middels bladwijzers.

5) Back-links

Zorg voor een link in je pdf files naar je website. Dit is met name belangrijk als de pdf gekopieerd wordt en weer op een andere site geplaatst word.

6) Gebruik de juiste compressie.

Zorg er voor dat het pdf bestand niet te zwaar is. Zware pdf bestanden zijn irritant om te lezen, maar kunnen ook domweg door robots geweigerd worden.

7) Metagegevens

Vul alle velden van de document eigenschappen in, zoals titel, auteur, onderwerp, Trefwoorden etc. Beter nog, vul alle extra metagegevens zoals URL copyright -info.

8) Maak gebruik van byte-serving

Het is vervelend om te wachten op het downloaden van een pdf bestand. Door je document in Acrobat Professional te “optimaliseren voor snelle weergave op het net” kun je al een pagina lezen tijdens het downloaden van de overige pagina’s. Deze optie kun je instellen onder voorkeuren > “PDF optimaliseren voor snelle webweergave”

Meer technische informatie over byte-serving, pdf files and the web kun je hier vinden>

8 Tips om je Pdf bestand te optimaliseren voor het webAdam
00

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.