Toekomst visie van het digitaal lezen

Ik vind het zo heerlijk om langs mijn boekenkast te lopen en de ruggen te lezen van gelezen boeken. Ooo ja, dat ging over… mijn herinneringen slaan gelijk weer op hol, door de rug heb ik het hele boek in luttele seconden weer gelezen. Heerlijk, dat ruggen lezen van boeken. Het lijkt mij zoveel leuker dan digitaal lezen.

En dan praat ik nog niet eens over het lezen zelf, de eerste confrontatie met het boek, de ervaring met het papier, de typografie. Met schaamte beken ik dat ik het liefst software boeken lees zoals Quark Xpress, Flash, Illustrator.. Waarom?

De lucht. De lucht van software boeken is geweldig. Meestal zijn ze gedrukt op een mat mc papiertje en minder chloorhoudend, mmmm! Welke iPad kan dat voor mij realiseren.

Maar goed, ter zake, de digitale ontwikkelingen vind ik ook heel plezierig en op zijn minst minder chloorhoudend! E-readers zullen het boek – zeker voor de volgende generatie – absoluut gaan verdringen. Het bureau IDEO heeft een toekomst visie gemaakt over hoe deze digitale versie er uit kan zien. Drie verschillenden interfaces zijn hiervoor ontworpen: Nelson, Coupland en Alice.

Bij Nelson draait alles om de inhoud, informatie gerelateerd aan hoofdstukken of fragmenten uit het boek. Coupland is meer geënt op de sociale meningen, aanbevelingen end. terwijl je bij Alice in kunt gaan op het verhaal, de karakters en verhaallijnen.

Zelf ga ik voor Nelson, maar of dat het gaat worden? Meningen van anderen zijn vaak doorslaggevender dan de werkelijke inhoud dus Coupland zal wel de meest voor de hand liggende volgende stap zijn.

Toekomst visie van het digitaal lezenAdam
02

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.