
De Robinson-test
Deze Robinson-test is een test om te bepalen in hoeverre een verpakking de smaak van voedsel wordt beïnvloed. Het is een eenvoudige test die gebaseerd is op menselijke waarneming.
Het verpakkingsmateriaal wordt voor de test samen met stukjes melkchocolade onder een glazen stolp in het donker gedurende 48 uur bewaard. De temperatuur moet zo’n 20°C zijn en de relatieve vochtigheid 75%. Het verpakkingsmateriaal mag niet tegen de chocolade liggen. Als blijkt dat na 48 uur de smaak van de melkchocolade niet is aangetast is de test geslaagd. Je moet natuurlijk wel een fijnproever zijn wil je deze test kunnen doen en de chocolade moet vergeleken worden met chocolade die dezelfde conditionering heeft ondergaan, maar dan zonder verpakkingsmateriaal.
De test wordt dan ook gedaan met meerdere personen die ieder voor zich via een puntensysteem een oordeel geven.
0 = geen smaakverschil
1 = smaakverschil net merkbaar
2 = licht smaakverschil (net definieerbaar)
3 = duidelijk smaakverschil
4 = sterk smaakverschil