ColorADD-methode

ColorADD-methode is om kleuren aan te duiden voor kleurenblinden. Het stelt kleurenblinden in staat om hun afhankelijkheid van anderen te verminderen of zelfs onafhankelijk te zijn bij beslissingen, waarbij kleur een rol speelt, zoals de keuze bij kleding en bewegwijzering.

Symbolen voor kleuren

Vijf simpele symbolen geven de primaire kleuren (geel, rood en blauw) weer, evenals de kleuren zwart en wit (additieve kleurmenging). Door deze kleuren (en dus de bijbehorende symbolen) samen te voegen, onstaan nieuwe kleuren (en symbolen). Iedere kleur kent zo zijn eigen symbolieke weergave.

Secundaire kleuren

De secundaire kleuren kunnen worden gevormd met behulp van de gemengde basisvormen alsof de kleuren zelf worden “gemengd”. De waarneming is gelijk aan de kleurmenging.

Donkere en lichtere tonen

De donkere en lichtere tonen worden aangegeven door de symbolen wit en zwart toe te voegen aan de basisvormen. Op deze manier wordt een breed palet aan kleuren geconstrueerd.

Grijzen, goud en zilver

Grijzen worden aangegeven door het combineren van de witte en zwarte symbolen. Het belang van goudkleuren en zilverkleuren is ook zeker niet vergeten.