Fake tekst Eduard Bos

Op de studio van Testbeeld hebben we nog een paar letterproeven liggen van Eduard Bos 2 dikke pillen. Deel 1 A t/m F 750 pagina’s en deel 2 G t/m Z 784 pagina’s. Met als faketekst je zult maar letter wezen. De teksten zijn volgens het boek geschreven door Johan Th. Bos, maar of dat ook de tekst betreft “Je zult maar letter wezen” weet ik niet. Daarnaast staat “Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd enz.” dit is altijd concequent aan de laars gelapt deze tekst is op allerlei manieren aangepast gebruikt en vermenigvuldigd.

De fake tekst: Je zult maar letter wezen.

Goed, ik ben zeker niet ontevreden. Maar het valt niet mee in deze jaren tot het vaderlandse alfabet te behoren. Fotozetterijen wringen je in steeds ingewikkelder bochten. Omdat elke tekst zo nodig uit het meest adequate lettertype gezet moet worden vervaardigd. Bij Studiozetterij Eduard Bos is het allemaal extra vervelend. Daar krijg je krijgt als fatsoenlijke letter al gauw de zenuwen. Het ene type is nog niet op de markt, of het volgende type is al weer in aantocht.

Kijk, daar word je als degelijk lid van het alfabet nou zo moe van. Maar waag het niet sporen van vermoeidheid te tonen, want je wordt door de directie van het bedrijf hoogst persoonlijk genadeloos in de vuilnisbak gesmeten. “Voor zieke letters is her geen plaats”, zeggen de jongens van Studio zetterij Eduard Bos te pas en te onpas. Daarom is het zetwerk dat hier de deur uit gaat, zo kraakhelder. Maar vraag niet wat het óns allemaal kost. Geen mens schijnt enig medelijden voor onze familie te kunnen opbrengen. Over letterlievendheid gesproken…

 

letterproef-eduard-bos

Meer over dit onderwerp %RELATEDPOSTS%
Fake tekst Eduard BosAdam
70

7 comments on "Fake tekst Eduard Bos"

 1. Johan Th. Bos on

  Ja, ook die fake tekst is van mij. Het waarschijnlijk mijn wereldwijd meest verspreide tekst. Behalve in letterproeven werd hij ook los verspreid tbv studio´s voor het presenteren van art work in het gekozen lettertype. Das was einmal…

  • Loek Biesbrouck on

   Geachte heer Bos,
   In 1977 heeft bij de Studiozetterij Eduard Bos een heer F.Cornelissen gewerkt. Uit de nalatenschap van mijn vader heb ik veel prive-post en foto’s van de hr. Cornelissen in mijn bezit. Als hij nog leeft, kan hij die van mij terugkrijgen. Heeft u misschien een adres van de hr. F.Cornelissen?Bij voorbaat dank.
   Loek Biesbrouck

   • Middag Loek,

    bij deze, ik leef nog en woon in Den Haag
    Als je me een mailtje stuurt mail ik je mij adres etc.
    Groeten,
    Frits Cornelisse
    (wordt helaas vaak met aan het eind een N geschreven)

 2. Loes Keyzer on

  Ben aan het opruimen, kom allerlei font boeken tegen. Zo ook de selection van
  studiozetterij Eduard Bos. Uit nieuwsgierigheid, beetje weemoedig, toch eens
  kijken op het world wide web. Wat zou ik nog tegenkomen?
  Tja, inderdaad : Das war einmal . . .

  • jammer dat je de laatste 5 delen niet in je bezit zijn niet dat je er iets mee kan doen, maar ik zoek nog tot op de dag van vandaag iets op in mijn eigen letterproef omdat digitaal het toch te veel tijd kost om het juiste beeld te krijgen.
   vriendelijke groeten,
   Eduard Bos

   • Hoi Ed,

    Weet niet of je dit wel te lezen krijgt. Op zoek naar namen uit het verleden kwam ik deze link tegen en dacht, waarom ook niet? Bewaar nog steeds de beste herinneringen aan de Typeshop/Studiozetterij-tijd. Ben benieuwd hoe het nu met je gaat. Laat wat van je horen, kunnen we wat ervaringen uitwisselen.

    Groeten,
    Joop Riem

 3. Adam Munsterman on

  Niet weggooien Loes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.