Tilt-shift fotografie

Met de Tilt-shift techniek kun je op een betrekkelijk eenvoudige manier van de werkelijkheid een miniatuur nabootsen. Het resultaat van een tilt-shift film of foto is meestal heel verassend en het wordt dan ook regelmatig ingezet voor het maken van reclame spotjes. Ook in de architectuur fotografie wordt Tilt-shif veel toegepast.

Het Tilt-shift effect

In een omgevingsfoto zitten altijd scherpe en onscherpe gedeelten. Meestal is de foto in het midden iets scherper dan de rand omdat deze buiten het brandpunt valt. Bij een miniatuur foto – een foto van dichtbij – is dit verschil vaak veel groter als bij een normale omgevingsfoto. We zijn dit effect gewend en ervaren dit effect alsof het van dichtbij is.

De suggestie wordt nog extra kracht bijgezet door de kleuren iets iets te overdrijven. Soms worden de hoeken ook nog iets donkerder gemaakt. Door ook de stand van de camera vrij hoog te kiezen krijg je snel het gevoel van miniatuur poppetjes. Bij films waarbij deze techniek nog fasinerender is, wordt de snelheid ook nog eens verhoogt, zodat er helemaal een vreemde effect ontstaat.

Tilt-shift effect bereiken met lenzen

lens-tilt-shiftProfessioneel tilt-shiften wordt gedaan met speciale lenzen die je uiterst precies kunt afstellen in tilt/swing (verdraaiing) en shift (vershuiving). Hiermee zijn bepaalde gedeelten van de afbeelding scherp dan wel onscherp gesteld.

Tilt-shift effect met software

Als je niet de beschikking heb over tilt-shift lenzen dan is het effect ook heel goed te maken met Photoshop. Het internet wemelt van de verhandelingen. Er bestaat zelfs een website ( Tilt-shift maker ) waar je een foto kunt uploaden, het scherpte gebied aan geeft en de foto compleet terug krijgt. Of nog eenvoudiger Tilt-Shift voor je iPhone met TiltShift Generator

Tilt-shift voorbeelden

De website tiltshifted.com is een platvorm voor fotografen een beeldbewerkers op het gebied van tilt-shift fotografie.

tilt_ps

Tilt-shift fotografieAdam
01