Binnenkort is het weer zover. Let the games begin! De wereld kijkt naar de Olympische Spelen en direct daarna de Paralympische Spelen. Als je een een merk wilt promoten is dit een prachtig media moment. Maar, mag je zomaar meeliften op het succes van de Olympische Spelen, mag je het woord “Olympisch” gebruiken of de 5 Olympische ringen? Het antwoord is heel simpel:
Commercieel gebruik van het Olympische logo is niet toegestaan
In Nederland kunnen we tijdens het WK, rustig woorden als “Oranje” of “de Leeuw” gebruiken in commerciële uitingen, niemand maakt zich daar druk om. Bij de Olympische spelen ligt dat anders, alle logo’s en termen zijn geregistreerd. Olympische comités zien er streng op toe dat de regels niet overtreden worden. Logisch want de sponsorafspraken leveren de organisatie van de Olympische Spelen veel geld op, ongeveer een half miljard euro.
Geregistreerd is bijvoorbeeld het huidige Olympische logo, maar ook het Olympische logo met de vijf ringen wat de verbondenheid van alle landen op aarde symboliseert. Ook de termen Olympisch / Olympic / Paralympisch / Paralympic / London 2012 / Sochi 2016 . En dat dan weer in de diverse talen. Het Internationale Olympische comité (IOC) is verantwoordelijk voor het vastleggen van deze Olympische merken.
Hoewel commercieel gebruik van deze merken voor particulieren en bedrijven niet is toegestaan, in redactioneel verband mag dat wel.
Voorbeelden van weigering olympische logo end.
Toetje van de Maand
Mona staat bekend om haar ‘Toetje van de Maand’. Iedere maand een nieuwe smaak, geïnspireerd op een actualiteit. Het Mona Toetje van de maand tijdens het EK was bijvoorbeeld Luchtige EK-pudding, geen probleem. Maar het ‘De Olympische pudding’, een luchtige sinaasappelpudding met sinaasappelsaus werd tegengehouden door het NOC*NSF.
Zo werd Gall & Gall ooit aangesproken vanwege de leus ’Olympische Prijs pakker’.
Een groep activisten die zich presenteert als de ‘officiële demonstranten’ van de Olympische Spelen in Londen, werd vorige maand door Twitter geschorst. De organisatie van de Olympische Spelen had bij Twitter geklaagd over misbruik van het Olympische logo. Volgens Twitter wekt gebruik van het logo de suggestie dat het hier om een officiële sponsor gaat.
Toch worden er ook altijd weer handige oplossingen gevonden. Zo komt het bedrijf 3T met een een serie fietsonderdelen: stuur, een stuurpen en een zadelpen versierd met de olympische ringen of toch niet? Handig gedaan. (Bron www.fiets.nl)

Een zero-tolerance beleid van het Olympische Comité heeft er voor gezorgd dat er ook steeds meer atleten protesteren tegen de 40 regels van de organisatie waarmee ze “ambush marketing” buiten de duur willen houden.(#wedemandchange)
- Het olympische logo met de 5 ringen kun je bijvoorbeeld downloaden bij Brands of thé world
- Het huidige logo Olympische spelen 2012 bij Brands of thé world
- Meer over de regels van het Olympische logo en woordmerk gebruik